Skip to main content

Дарение за Библиотеката от Национален военен университет „Васил Левски”

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” получи като дарение от Национален военен университет „Васил Левски” – Велико Търново първите 3 броя от научното списание Сигурност и отбрана – интердисциплинарно, рецензирано академично издание с научно-образователен характер. То има за цел да отговори на новите тенденции за качество на научните изследвания и в условията на етична научна среда и динамична конкуренция, да предостави възможност за коректен научен диалог при повишена информираност и колегиалност в сферата на сигурността и отбраната. Изданието ще съдейства за разпространението на научно знание и резултати от интердисциплинарни теоретико-методологични и научно-приложни изследвания на съвременните аспекти на военното дело, науката и технологиите в областта на сигурността и отбраната и свързаните с тях проблеми. Насочеността на списанието обхваща широка читателска аудитория – изследователи, специалисти от практиката, курсанти, студенти, докторанти и всички, които се интересуват от представените в него научно-изследователски проблеми.

Списанието се издава печатно и онлайн на адрес: https://institute.nvu.bg. Излиза в две книжки годишно и на страниците му се публикуват резултати от научни академични изследвания, статии по значими и актуални проблеми с теоретична, аналитична или емпирична насоченост, свързани с политиката за сигурност, с важни икономически, военни, социални и други проблеми, имащи отношение към сигурността и отбраната. Изданието е отворено и за публикации на външни за университета български и чуждестранни автори, чиито материали отговарят на тематиката и възприетите изисквания за публикуване, като се допуска те да бъдат на български или английски език.

Редакционната колегия на списанието следва ясна политика на придържане към установени етични принципи и норми, отнасящи се до свързаните с издаването му страни: автори, рецензенти, главен редактор и редакционна колегия, издател. Всички постъпили материали след преминаване през проверка чрез специализиран софтуер StrikePlagiarism, се насочват към двойно анонимно рецензиране. Материали за публикуване се приемат на e-mail: [email protected]

Свободният достъп до списанието увеличава максимално възможността публикациите да бъдат четени и авторите да получават признание за техния принос в избраната от тях област и извън нея. Не се изискват такси от авторите за публикуване.

Научно списание Сигурност и отбрана е вписано под ID № 4715 в Националния референтен списък (НРС) на съвременни български научни издания с научно рецензиране, поддържан от министъра на образованието и науката чрез Националния център за информация и документация.

Списанието е реферирано и индексирано в:

CEEOL – Central and Eastern European Online Library;

ADVANCED SCIENCES INDEX; DRJI – Directory of Research Journals Indexing;